Minotauri – II 2007

Precis så här skall en framsida se ut, möjligen utan hakskyddet då!

Precis så här skall en framsida se ut, möjligen utan hakskyddet då!

 

En baksid med Old English-font slår ju i alla fall en baksida utan Old English-font!

En baksida med Old English-font slår ju i alla fall en baksida utan Old English-font!

Firefox Records 2007
Minotauri: Tommi Pakarinen – Bas / Viljami Kinnunen – Trummor / Ari Honkonen – Sång, Gitarr
Låtlista: Hammer of Doom / Kill to Live / War / Storms of the World / Under the Cross / Doom on Ice / Misery / Satan in Man* / Sex Messiah* / Black (magic) Triangle*
*CD-bonusspår

Det känns ganska skönt att finnarna i Minotauri tar saken vid hornen(!) och dänger till med ett ”riktigt” omslag, för att bryta av den visuella uppförsbacke som i mångt och mycket verkar vara kutym finom doom-genren.

Här, på Minotauris andra släpp, innovativt betitlat ”II”, slipper vi att skrapa ögonen mot något photoshoppat åbäke och bjuds istället på lite tecknad ”high fantasy” i form av yxbärande krigare och fagra damer i bara mässingen, precis som det skall vara med andra ord!

Det får väl se som ytterst passande då något modärnt (läs avskyvärt) knappast hade fungerat med finnarnas traditionella och bitvis inte så lite primitiva doom-metal. Vi snackar kanske inte Saint Vitus när det gäller enkelhet, men man behövde knappast hyra in Steve Vai när det var dags att lägga gurorna om man säger så. Helt rätt det med givetvis!

Tyvärr blir slutresultatet, trots de goda förutsättningarna, något splittrat när finnarna dundrar på. Ofta bjuds det på både tuffa låtar och riff, ibland till och med av yppersta kvalitet, som versriffet i ”Kill to Live” som absolut inte hade skämts för sig om det legat på Dommedagseposet numero uno, Candlemass ”Epicus Doomicus Metallicus”.

Problemet ligger mest i sången som varierar mellan rå och oslipad, vilket jag inte har några problem som helst med, till ”låtsastuff”, d.v.s. lite tillraspad och hård, men på det där sättet det blir när man själv skall försöka låta lika frän som Tom G Warrior men bara låter löjlig, till mitt absoluta hatobjekt, när det skall skojas till… Tänk Reverend Bizarres allra mest ”humoristiska” hårdrockskrik eller för den delen den mesta av den sentida sång i Darkthrone som framförs av Fenriz.

Lägg därtill ett bitvis ”finskt uttal” som väl kanske inte stör jättemycket i sig, men där man stundtals även där försökt vara fyllerolig. När det till exempel gapas ”I wörsssipp the Devil” som en hel finlanskryssning i satanisk tangoextas i ”Under the Cross”, så tror inte ens jag, trots mina välutvecklade fördomar, att ens en finne kan prestera så dålig engelska utan att larva sig, men vad vet jag? Mycket störande är det i alla fall i en annars riktigt bra låt…

Annars är det mesta finemang, överlag bra låtar med ganska rått ljud och alldeles bedrövligt högt inmixade effekter vilka gör en alldeles varm i hjärtat. Bäst är ”Kill to Live” och ”Doom on Ice” och hade det inte varit för sången hade det här varit en utmärkt platta istället som nu, en helt ok skiva!

Förutom originalplattan bjuds man på CD’n på tre extraspår som smälter bra in i helheten. Dessa består av låtarna från sjutummaren ”Satan in Man / Sex Messiah” och Minotauris bidrag till, även den fräckt och påhittigt betitlade,  Reverend Bizarre-spliten, ”Minotauri / Reverend Bizarre” vilket såklart är kul då dessa plattor knappast är något man snubblar över annars!

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: