Winter – Into Darkness 1990

Misär… Så här borde väl alla doom-omslag se ut egentligen? Minus loggan dårå.

No:1377 av 2000… Yipeey eller nått.

 

Future Shock 1990 (Den här utgåvan: Metal Mind 2008 ltd. 2000ex.)
Winter: John Alman – Bas, Sång / Joe Goncalves – Trummor / Stephen Flam – Gitarr / Tony Pinsi – Keyboards
Låtlista: Oppression Freedom / Oppression (Reprise) / Servants of the Warsmen / Goden / Power and Might / Destiny / Eternal Frost / Into Darkness

Nu blir det tuffa tag, Patronbälte på m.a.o.

Som gammal Hellhammer/Celtic Frost/doom-dyrkare har jag vid åtskilliga tillfällen blivit tipsad om/tjatad på om det murkna gamla bandet med det kanske inte helt igenom übertuffa namnet Winter. När så Metalmind 2008 valde att släppa debuten och enda fullängdaren ”Into darkness” med EP’n ”Eternal Frost” som bonus, kändes det som en god idé att ta tjuren vid hornen och kolla upp dessa, mer eller mindre, kultstämplade amerikaner.

Jag måste erkänna att jag till en början var något skeptisk till hyllandet av denna orkester. Innanför det hyfsat ångestladdade omslaget, f.ö. försett med en av hårdrockvärldens fulaste loggor(!) döljde sig musik som vid de första genomlyssningarna inte tedde sig särskilt upphetsande, vare sig man såg det som en Hellhammer-hyllning eller som doom i sig och plattan har således legat tämligen orörd (några fåtal varv har den väl kanske fått snurra) de senaste åren.

Inför denna ”recension”(?) har jag dock låtit plattan gå för högtryck och glädjande nog har denna bit av depraverad musikhistoria växt åtskilligt med tiden. Skivan börjar dock svagt med ett långt och tämligen tråkigt intro (inklusive repris…), framförallt förstört av Joe Goncalves sövande tråkiga trumspel. Som tur är rycker han upp sig och påminner på resten av skivan passande nog en aning om, en förvisso sämre, kopia av Obituarys fenomenala trumslagarpojke Donald Tardy.
Lyckligtvis blir musiken likaledes rejält mycket bättre när det vankas riktiga låtar. Till största del handlar det om Hellhammerdyrkan i ultrarapid, även om ett fåtal halvpunkiga utflykter i dödsmetallriket inkluderas. Snabbt går det dock aldrig utan allt rör sig om tung och framförallt simplistisk dommedagsdöds.

Bortsett från det tradiga introt innehåller ”fullängdaren” ytterligare sex makalöst tunga spår framförda med den kanske murrigaste gitarrtonen genom världshistorien. Tänk ”Satanic Rites” i kvadrat… Tyvärr är gitarren skamligt lågt mixad vilket förtar tyngden något men annars finns inte mycket att klaga på.

Bonusspåren består som sagt av EP’n Eternal Frost vilken i sig består av deras enda demo ”Winter” samt ett ambientoutro som t.om. lyckas med konststycket att, med råge, slå Fullängdarens intro i värdelöshet… Bortsett från ett något mindre murrigt gitarrljud och en kanske något mindre långsam inriktning rör det sig om samma sak som på fullängdaren (Låtarna ”Servants of the Warsmen” samt ”Eternal Frost” återfinns dessutom på både EP som fullängdare) och även de för demon/EP’n unika låtarna är riktigt bra.

Winter är knappast något för dig som vill ha din doom välpolerad, men gillar du både skitig och enkel dödsmetall i allmänhet och Hellhammer i synnerhet kan detta mycket väl vara en guldklimp även om jag själv nog väljer tyska Warhammer i första hand, när Hellhammer-abstinensen gör sig påmind.

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: