Saint Vitus – Blessed Night 7″ 2012

Måne, kyrkogård, höst och grav... Doom! Det sitter en fågeljävel under klistremärket också...

Seasons of Mist 2012
Saint Vitus: Dave Chandler – Gitarr / Scott “Wino” Weinrich – Sång / Mark Adams – Bas / Henry Vasquez – Trummor
Låtlista:
Sida A: Blessed Night
Sida B: Look Behind You (Live)

Jaha, då var det dags då. På fredag släpper Saint Vitus sin första studioplatta på 17år, den första med ”klassiska” sångaren Scott ”Wino” Weinrich på hela 22år! Hur kan det här tänkas låta då… Fräscht är väl knappast ordet som man genast associerar till när man tänker på liknande come back-försök, men å andra sidan har Saint Vitus aldrig låtit speciellt fräscht, ens när det begav sig. Det är inte deras grej helt enkelt.

För oss som inte kunde vänta till den 27:e april gavs en försmak av nya Vitus, i form av singeln ”Blessed Night” ut tidigare i år (23:e mars, närmare bestämt). Vi börjar med att konstatera att omslaget i alla fall är riktigt snyggt, med en dyster kyrkogård med en Saint Vitus-V-formad gravsten i förgrunden. Andas inte detta doom så vet jag inte vad som gör det! I övrigt är förpackningen inte mycket att orda om, men det är såklart kul med handnumrerade lim. Edition om även en upplaga om 1500ex. inte känns särskilt exklusivt…

Vad döljer sig på själva vaxet då? Jo, det är då, förutom nya låten från kommande Lillie F-65, en liveinspelning av klassikern ”Look Behind You” tagen från en spelning i Schweiz 2010. Riktigt bra ljud på denna och visst är ”Look Behind You” en bra låt, men jag kan ju inte annat än tänka på hur jävla mycket roligare det varit om man kunde slängt med något mindre alldagligt som B-sida. En överbliven studiolåt hade ju ökat den här singelns existensberättigande med ungefär hur mycket som helst…

Alla som gått och oroat sig för att Saint Vitus på något sätt gått och moderniserat sig och börjat spela Metalcore eller liknande på gamla dar torde bli hyfsat lugnade av titelspåret som återfinns på A-sidan. Efter ett feed back-intro som formligen skriker Saint Vitus drar en rejält murrig gitarr igång en dänga, visserligen upptempo, som låter så mycket klassisk Vitus det bara går. Det svänger rejält och Wino sjunger precis lika bra som alltid! Den största skillnaden mot t.ex. låtarna på ”Born To Late” är att takthållningen numera hanteras av nye trummisen Henry Vasquez istället för kickade, och sedan 2010 avlidne, originaltrummisen Armando Acosta. Frid över hans minne, men rent musikaliskt är det en rejäl uppryckning.

”Blessed Night” är en bra låt, som faktiskt växer med varje lyssning, men visst hade det varit kul om Saint Vitus bjudit på något riktigt långsamt också, kanske då som singelbaksida? Nåja, det bådar i.a.f gott inför plattan och Vitus visar med andra förhandslyssningslåten ”Let Them Fall” (finns på Season of Mist’s facebook-sida och numera även i videoformat) att de inte tänker hålla högt tempo plattan igenom.

Singeln i sig är såklart totalt onödig om man ändå tänkt tjacka plattan, såvida man inte är samlare, är en sucker för live B-sidor eller helt enkelt känner att det är kul att ha den, och finns f.ö. tillgänglig på Spotify.

Saint Vitus – Blessed Night

Annonser
Tidigare inlägg
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: