Wall of Sleep – Overlook The All 2003

Wall of Sleep - Overlook the All

PsycheDOOMelic Records 2003
Wall of Sleep:  Szabolcs Szolcsányi – Trummor  / Ferenc Marek – Bas / Sándor Füleki – Gitarr / András Greff – Gitarr / Gábor Holdampf – Sång
Låtlista: Overlook the All / Life lies Low / Hands of Dust / The Wizard

Man kan väl lugnt säga att bandnamnet ”Wall of Sleep” tidigare avskräckt mig från att kolla upp dessa ungerska gossars tonkonst. Att döpa band efter en låt är väl ungefär bland det lamaste man kan göra, men ”Wall of Sleep” vinner åtminstone med hästlängder över t.ex. ”Mob Rules” och… ”Heaven and Hell”…

Nåja, jag chansade i.a.f. för ett par år sedan och tjackade Wall of Sleep’s tre första släpp för en spottstyver av någon ”begagnadeplattortjomme” och trots det såsiga namnet är inte det något jag ångrar en sekund.

Skall man kategorisera Wall of Sleep får det väl bli någon form av hybrid av stoner och traditionell doom, med en väldigt egen, ganska ”rockig” identitet. Wall of Sleep’s främsta kännetecken är att det riffas frenetiskt, och för det mesta fantastiskt, samt Gábor Holdampf säregna sångstil.

Just sången verkar vara något att älska eller hata och mer än en verkar tycka att Gábor inte är någon höjdare, själv tycker jag att han tillför mycket och är en betydande del av Wall of Sleeps identitet. Jag tycker det är rejält synd att han inför senaste släppet, ”When the Mountains Roar” fick gå till förmån för tråkiga standardrocksångaren Csaba Cselényi (Vilken naturligtvis hyllats mer än brukligt…suck…).

Debut-ep’n består av fyra låtar varav tre är egna. Dessa varierar från ”helt ok” till ”bra” men skvallrar kanske mer om kommande storhetsdåd än att helt övertyga på egen hand. En hel del snygga riff bjuds det i alla fall på och även om Gabórs sångmelodier på debuten inte träffar klockrent hela tiden finns potentialen även där.

Avslutar gör en cover på Black Sabbath’s ”The Wizard”, vilket är kul, inte bara för att det är en av Black sabbath’s bästa låtar utan också för att Wall of Sleep gör den riktigt bra, lite extra munspelssolo bjuds man också på (i en värld där varenda band skall köra en cover på Electric Funeral känns det även skönt med lite variation…)!

På det hela en helt ok debut med  en knippe schysta låtar och en ovanligt stabil cover bjuder på en försmak av kommande briljans!

Annonser
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: