Runemagick – Darkness Death Doom 2003

Visst är jag svag för religiösa träsnitt, men omslagsdesignen är, milt uttryckt, under all kritik...

Baksidan är väl inte heller mycket att hänga i gran...

Aftermath Music, 2003
Runemagick: Nicklas ”Terror” Rudolfsson – Sång, Gitarr / Emma Rudolfsson – Bas / Daniel Moilanen – Trummor
Låtlista: Intro-CDXLIV / Ancient Incantations /Eyes of Kali / The Venom / Darken Thy Flesh / Doomed / Eternal Dark / DDD / Winter / Outro-444

Runedarknessdeathmagickdoom!

Gillar du Death Metal kommer du att älska den här plattan, för på ”Darkness Death Doom” bjuds riktig döds av finaste sort, att inte Runemagick är ett större namn inom den extrema metallen är ett stort frågetecken. Gillar du dessutom doom kommer du, eller borde du i.a.f. dyrka marken Nicklas Rudolfsson går på.

”Darkness Death Doom” får ses som den platta där doom-elementet i Runemagick verkligen blev inkorporerat i musiken, även om det fortfarande till stor del rör sig om dödsmetall. I min bok blev i.a.f. Runemagick ett ”doomband” i och med ”Darkness Death Doom”.

Vad kan sägas då om musiken då? Tja skivan bjuder allt igenom på ett sanslöst kvalitetsriffande utan en enda egentlig formdipp. Det blandas friskt och ofta av både dödsmetall i den tyngre skolan och riktiga doom-partier. Då och då bjuds det även på lite upptempo, men det är inte särskilt ofta. Gillar man sin musik varierad har man något att kolla upp här, för känslan man får är att det byts riff nästan hela tiden, något som inte skapar en negativ splittrad bild utan mer en känsla av att det hela tiden är något på gång.

Min enda invändning är att den lite specifika ”riff-rytmik” Nicklas använder ibland kan kännas lite repetitiv. Vill man göra det till något positivt kan man istället säga att det är lite av Runemagicks kännetecken och bidrar till dess säregna stil!

Runemagick är ett av mina absoluta favoritband, och är man intresserad av doom och death metal, eller för den delen bara death metal bör man genast kolla in dessa herrar och dam. ”Darkness Death Doom” kan vara en fin inkörsport främst för att den verkar vara lättast att komma över. Runemagicks plattor är inte helt enkla att köpa, i.a.f. inte om man förlitar sig på de större skivjättarna, då en beställning oftast verkar leda till en restnotering som sedan stryks i beställningen. Här är det de små källarskivnasarna som gäller, och att sikta utanför Sveriges gränser kan vara en god idé om man vill komma åt plattorna!

Vill man ha ännu mer doom så kollar man självkart även upp Rudolfssons Funeral Doom-projekt ”The Funeral Orchestra”. Precis lika bra det men lite långsammare!

Skall du bara ha en treordskombinationsdöpt doom-platta, där åtminstone både ”death” och ”doom” ingår, skall du utan tvekan satsa på den här istället för Candlemass tragiskt trista magplask ”Death Magic Doom” (Gissa hur många gånger jag förväxlade de skivtitlarna…)!

Annonser
Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: